onsdag 9 februari 2011

Politikens regelverk

Arkitektur formar våra liv och ger förutsättningar för hur vi socialt kan verka. Den formar våra beteenden, i förlängningen vår personlighet. Vår kultur har utformat en politik som skapar förutsättningarna för vad som kan byggas och hur miljöer får användas. Detaljplaner, översiktsplaner, plan-och-bygglagen har formulerat begrepp som prickmark, allemansrätt m.m. som styr användandet av vår miljö. Skulle man kunna påstå att det politiska styrandet är den mest inflytelserika arkitekten bakom den värld vi bebor?

En industrihallen i Tyresö som byggts så att den ser ut som en villa (inklusive villaträdgård, planterade enar och ljustakar i fönstrena), är en unik arkitekturupplevelse som faktiskt inte är konsekvensen av en arkitekts beslut, utan följden av ett politiskt sammanhang.

På Dovas bar vid Sveavägen i Stockholm är toaletten ett tydligt exempel på hur rum materialiseras genom ett möte av platsens förutsättningar och det politiska systemets regelverk. Ett från början inte helt perfekt utrymme att ha en pissoar i, blir till en death trap när man adderar 900mm breda dörrblad. En oväntad konsekvens av mötet mellan verklighet och regelverk, som dessutom skapar en grymt speciell social miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar